E d w i n ' s C y c l i n g l o g

Alles over mijn trainingen en andere leuke dingen over wielrennen !!

dinsdag, augustus 22, 2006

Die vent is echt gek! (Tyler Hamilton)


Zondag lekte uit dat Tyler Hamilton 114 dagen doping gebruikte in 2003. Hij betaalde daarvoor 43.040 euro. Het Laatste Nieuws publiceerde dinsdag Hamiltons dopingkalender die de Deense krant Politiken had ontdekt. De Spaanse dokter Eufemanio Fuentes hield de kalender nauwgezet bij. Fuentes kwam dit jaar net voor de Ronde van Frankrijk in opspraak. 2003 was geen onaardig jaar voor Tyler Hamilton. De Amerikaan reed zijn tweede jaar voor de Deense ploeg CSC en knoopte aan met de grote zeges. Hij begon met de bergprijs in Parijs-Nice. In het voorjaar schreef hij de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam. Daarna won Hamilton de rittenkoers Ronde van Romandië. In de Ronde van Frankrijk haalde hij een huzarenstukje. Hamilton won in die Tour, ondanks een sleutelbeenbreuk, een bergrit en werd vierde in de eindstand.


Met welke middelen reed Hamilton naar de zeges?

Nu blijkt dat Hamilton zijn topjaar goed had voorbereid met een flinke dosis doping. Een overzicht: Tussen december 2002 en februari 2003 dopeerde Hamilton zich 30 keer met epo, en hij volgde ook een anabolica-kuur. Begin maart gebruikte hij een zwangerschapshormoon om die kuur te maskeren.
Parijs-Nice
Tyler Hamilton liet twee keer bloed aftappen, twee dagen voor de start van Parijs-Nice kreeg hij een dubbele bloedtransfusie. Tijdens de koers bleef de Amerikaan van de doping af.


Luik-Bastenaken-Luik en Romandië

In april schakelde Hamilton over op groeihormoon en insuline om de spiergroei te bevorderen. Hij won er Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Romandië mee. Na Romandië liet hij drie eenheden bloed afnemen (1,35 liter). Met epo liet hij zijn bloed weer het normale volume aannemen. Zes dagen voor de Dauphiné Libéré stond hij drie zakjes bloed af en kreeg hij er twee (verrijkte?) bij.


Ronde van Frankrijk

Na de Dauphiné volgde opnieuw een kuur met groeihormonen. In de aanloop naar de Ronde van Frankrijk van 2003 gebeurden er verschillende bloedtransfusies. Zelfs op de dag van de medische controle voor de Tour liet Hamilton nog bloed inspuiten. De controle zelf verliep vlekkeloos. Ook tijdens de Tour liet Hamilton nog twee keer bloed aanrukken. Ondertussen brak hij zijn sleutelbeen, maar dat deerde hem niet. Op 23 juli won hij mét die breuk de Pyreneeënrit naar Narbonne.


Na de Olympische Spelen van Athene was zijn geluk op

In 2004 reed Tyler Hamilton voor de Zwitserse ploeg Phonak. De Amerikaanse renner veroverde olympisch goud in het tijdrijden. Vlak na de Spelen van Athene liep de Amerikaan tegen de lamp. Hij werd betrapt op het gebruik van bloeddoping en werd twee jaar geschorst. Volgende maand loopt zijn schorsing af.