E d w i n ' s C y c l i n g l o g

Alles over mijn trainingen en andere leuke dingen over wielrennen !!

maandag, december 26, 2005

SPINNING?

Verscheidene wielrenners doen tijdens de winterperiode aan spinning om de conditie op te bouwen. Spinning is indoor fietsen dus niet zo slecht, zou je denken. Maar te vaak gaat spinning gepaard met te intensieve workouts in een te vroeg stadium van de trainingsopbouw met als gevolg dat de renner - die er voor moet zorgen er tijdens de winterperiode aan een gezonde basisconditie wordt gewerkt - te snel en teveel opp interval traint. Spinning kan, maar dan op een aangepaste manier.
Spinning kan een zeer goed alternatief zijn in een periode van het jaar wanneer het weer niet altijd mee wil. Spinning mag niet de reguliere trainingen systematisch vervangen. Tijdens de spinningtrainingen is het van groot belang dat een renner zijn hartslagmeter goed in het oog houdt. Spinning zorgt voor een grote verscheidenheid aan trainingsmogelijkheden en kan de renner het gevoel geven terug gewend te geraken aan uit het zadel komen, kortere explosievere inspanningen te leveren, fietsen aan een grote of kleine versnelling. Dat kan goed zijn wanneer de hartslag te vroeg in de trainingsopbouw niet wordt opgejaagd. Vaak fietsen renners als het ware tegen elkaar op een opjuttende muziekbeat waardoor hartslagwaarden uit het oog worden verloren en de trainingen te intensief worden. Vaak neigen deze trainingen naar interval- en weerstandstrainingen en dat kan voor een renner die nog een lange weg te gaan heeft in de trainingsopbouw - en bovendien nog een volledig wegseizoen voor de boeg heeft - niet de bedoeling zijn.
Spinning heeft wel mogelijkheden om een uitgedokterd schema op te stellen. Maar dat is het geval wanneer je op jezelf aan dat schema kan werken. Spinning in sportscholen is groepsgebonden en juist daar zit het grote probleem. Het is moeilijk om je niet in de groep mee te laten slepen in zo'n oppeppend groepsgebeuren. Achter een spinning programma zit een heel biomechanisch systeem dat je niet terug vindt tijdens een gewone fietstraining op de weg. Het krachtpatroon dat gebruikt wordt tijdens de volledige pedaaltred begint reeds op het dode punt bovenaan. Dit is het punt waarbij je rechter voet start om de pedaal naar beneden te duwen. De krachtontplooiing verandert constant tijdens een omwenteling. Een spinning training brengt absoluut bij tot een betere conditie, maar het is opletten in welke trainingsperiode je deze echt ter harte neemt. In de eerste plaats is de hartslag belangrijk voor een renner. De hartslag bepaalt welke trainingsvorm je uitvoert en wat de toekomstige trainingen zullen brengen.