E d w i n ' s C y c l i n g l o g

Alles over mijn trainingen en andere leuke dingen over wielrennen !!

zaterdag, december 24, 2005

Alcohol: pas op!

Wanneer je alcohol tot je neemt, neem je een hoop calorieën tot je die niet worden aangesproken voor het leveren van energie. Elke renner moet zich er bovendien van bewust zijn dat alcohol een drug is! Toch zijn de hoeveelheden koolhydraten in alcoholische dranken eerder laag, net zoals de hoeveelheden vitaminen en mineralen. Alcohol kan wel interferen met de manier hoe het lichaam de eigen vitaminen en mineralen reguleert!
Alcohol wordt in je lichaam omgezet in vetten. De bijprodukten van alcohol worden in het lichaam omgezet in vetzuren die worden opgeslagen in de lever en afgegeven worden in de bloedbaan. Het is dan ook duidelijk dat alcohol voor een atleet niet de beste keuze is.
Vaak worden de positieve effecten van alcoholgebruik in de verf gezet. Twee glaasjes wijn per dag of twee glazen bruin bier hebben een positieve werking tegen hartziekten. Let wel dat het de kleine hoeveelheden zijn van bepaalde vormen van alcoholische dranken die een positief effect hebben op de goede HDL-cholesterol! Een te grote inname zorgt zelfs voor een vergroot risico op een hartziekte. Teveel alcohol doet je bloeddruk stijgen en zorgt voor een toenmae van bloedvetten zoals triglyceriden die, gecombineerd met een laag HDL-cholesterol-waarde, een verhoogd risico op een hartziekte veroorzaken. Verspreid over een langere periode resulteert alcoholgebruik niet alleen in een stijging van de bloeddruk, maar ook in een verhoogd risico op een hartaanval, bepaalde vormen van kanker en leverschade.
Teveel alcohol te snel na een training of wedstrijd vermindert het herstel. Vermits je veel vocht verliest bij zware inspanningen, dreig je uitgedroogd te geraken vermits alcohol vochtafdrijvend werkt. Bovendien beïnvloedt alcohol de synthese van glycogeen. Het gebruik van alcohol na een training, waarbij spierweefsels beschadigd geraken, kan de bloeding of de zwelling van spierweefsel verergeren en zo een hesrtel beduidend in de weg staan. Alcohol verwijdt immers de bloedvaten! Deze verwondingen worden normaal behandeld met ijs bedoeld om de bloedtoevoer te beperken.
Het overdadig gebruik van alcohol voor een zware training of wedstrijd kan een goede coördinatie in de weg staan, verhoogt het risico op uitdroging en speelt een negatieve rol in de koolhydraathuishouding van het lichaam. De reactietijd vermindert.
Het spreekt voor zich dat een renner in een kalme periode zich wel eens wil uitleven. Het is dan ook aan te raden voldoende tijd te laten tussen de laatste training en een nachtje stappen. Bovendien raden wij af daags na een overmatige consumptie van alcohol te gaan trainen. Hoogstwaarschijnlijk zal je je niet al te slecht voelen in je benen - waarschijnlijk wel in je hoofd - maar verschillende processen in je lichaam wijzigen onder invloed van alcohol waardoor ook je hartslagwaarden niet overeenkomen met de geregistreerde waarden op een moment dat je geen alcohol nam. De kans is groot dat je aan een hartslag gaat fietsen die je laag vindt, maar door het overdadig gebruik van alcohol is je overslagpols op dat moment ook veel lager. Je denkt een extensieve duurtraining afgelegd te hebben, maar in werkelijkheid bestaat de kans dat je een zeer intensieve tocht gemaakt hebt op een moment dat het niet verstandig was. Een dagje extra rust na een nachtje stappen kan dus heus geen kwaas. Meer nog: het is aan te raden!